Dag boeren en boerinnen van het 3de leerjaar!

Zo eindigen we elke boerderijnamiddag… het einde van weer een actieve, recreatieve, gezonde, leerrijke en groene namiddag. Want stilletjes aan leren de kinderen van het 3de leerjaar de boerenstiel kennen.

In september dachten we er rustig aan te beginnen… pompoenen oogsten! Gelukkig waren ze voorzien van kleding en schoeisel die vuil mochten worden want zoals een echte boer was het een namiddag ‘in weer en wind’! Kletsnat maar gelukkig met onze buit keerden we terug naar school… met zin naar meer van dat!

Het was de start van een reeks boerderij-uitstapjes doorheen het schooljaar, onder leiding van onze boerin Anne (mama van Finne, Nelles en Clara) en boer Tom van Boere&nCompagnie. Boer&nCompagnie heeft onze klas namelijk uitgekozen om op regelmatige basis op boerderijschool te komen op het veld.

Boerderijschool, wat is dat?

De gedachte bij de boerderijschool is dat je het leven ‘buiten’ eigenlijk niet enkel kunt leren binnen de 4 muren van een klaslokaal. Er zijn veel dingen die je aan den lijve moet ervaren. Een boerderij heeft wat dat betreft heel veel te bieden: het omgaan met aarde, voedsel en materialen, fysieke inspanning en vermoeidheid, weerstand en moed, ritme en seizoenen, weer en wind, het werken met planten en dieren…

Door een langere periode regelmatig bij een boerderij betrokken te zijn kunnen kinderen ervaren en leren in de natuur. In een boerderijschool staat het leren door ervaren centraal. De verschillende werkzaamheden op de boerderij leveren immers leerervaringen voor de kinderen op. Het koppelen van lesstof aan reële ervaringen verlevendigt en vergemakkelijkt het leren voor kinderen. Daarnaast ondersteunt het meewerken op de boerderij de zelfontplooiing en het zelfvertrouwen van een kind door de interactie met elkaar en met de natuurlijke omgeving. Kinderen leren hun eigen kunnen en hun eigen grenzen beter kennen door de uitdagingen die het boerderijwerk en -leven biedt.

De boerderij van de Boer&nCompagnie

We hebben veel geluk dat deze biologische en dynamische boerderij op slechts 1,5km van de school gelegen is. De Boer&nCompagnie is een kleinschalig gemengd bedrijf in Heverlee. Het boerderijbedrijf bestaat momenteel uit 2 zelfoogstgroentenvelden in de Abdijstraat, akkerbouw voor meel en aardappelen en koeien in de weides rond de abdij voor vlees (en melk vanaf voorjaar 2018).

Vanaf begin september tot en met midden november bracht de klas 9 bezoeken aan de boerderij. We probeerden zoveel mogelijk in kleine groepjes te werken. We werkten mee op het veld bij de taken van boer Tom: pompoenen oogsten, proper zetten aardappelveld, opruimen bonenstaken, wieden tussen de kolen, look planten, veldsla voorzaaien, winterrogge zaaien, de dieren voederen, oorwormhuisjes maken, …We gingen op zoek naar de wintergroenten en leerden veel nieuwe groenten kennen, we mochten oogsten en soep maken. De insecten belandden onder ons vergrootglas en we probeerden ze na te tekenen. We leerden hoe de patat groeit en van waar de frietjes komen.

Tijdens de wintermaanden zal het bezoek 1x per maand zijn. Vanaf maart (of zodra de lente in het land is) wordt het wekelijks ritme hernomen. De kinderen kijken telkens heel erg uit naar het bezoek aan de boerderij: ze kennen de plek intussen al heel goed. Ze leven enorm mee met wat er allemaal gebeurt en stellen veel vragen over van alles en nog wat.

Meer weten?

Je kan altijd contact opnemen met juf Liesbeth of Anne.
Meer over de boerderij: www.boerencompagnie.be.

Groe(n)tjes van juf Liesbeth en Anne
En de schatjes van patatjes van het 3de leerjaar!

Korte reactie van Boer Tom:

Als een van de boeren van de BoerenCompagnie vind ik het erg leuk de klas van Juf Liesbeth wekelijks te ontvangen op het veld. We proberen telkens een passend werkje te voorzien waarbij de kinderen goed kunnen helpen. In het begin deden we wat grover werk als takken sleuren of koolstronken aan de stieren voederen. Later durfde ik ook preciezer werk als veldsla zaaien of look planten in handen geven van jullie kinderen.

Het is heel fijn om met een klas iets te kunnen opbouwen en steeds verder te gaan en ze uit te dagen. De ondersteuning van een super enthousiaste juf,  die zelf veel van landbouw weet en het bedrijf goed kent, is uniek. Dit zorgt ervoor dat we veel meer kunnen doen dan met andere klassen en ik hoop dan ook dat jullie kinderen met enthousiaste verhalen thuiskomen.

Boer Tom