Dit zijn ze: de kunstenaars Collin van der Sluijs & super A (alias van Stefan Thelen) en hun helper Joris, zij mochten zich uitleven op de schoolmuur en de spoorwegbrug.

Interview: Street-Art kunstenaars

We interviewden voornamelijk Collin van der Sluijs, omdat Stefan druk bezig was met de uil af te werken.

Wanneer wist je dat je kunstenaar wilde worden?

Al snel, want ik tekende en schilderde als kleuter al de hele tijd. Toen ik 12 jaar was, mocht ik naar de kunstschool. Mijn ouders zijn niet artistiek maar steunden me wel in mijn keuze. Ik startte de opleiding traditionele schildertechnieken. Daarna volgde ik 4 jaar grafische aan Sint-Lucas en aansluitend nog 4 jaar reclame- en illustratietekenen aan de academie van Breda.

Hadden jullie op voorhand gedacht verkozen te worden voor dit project ?

Helemaal niet. We maken wel vaker ontwerpen voor wedstrijden en dan is het toch altijd een verrassing om geselecteerd te worden. Door onze streetart mogen we werken over de hele wereld, van Berlijn tot Chicago… We reizen veel maar worden niet overal even goed onthaald als hier.

Werken jullie al lang samen ?

Ja, ondertussen werken we al 13 jaar samen. We leerden elkaar kennen op de kunstschool. Maar we doen ook veel soloprojecten en maken naast streetart ook schilderijen, tekeningen en soms beelden.

Werken jullie goed samen ?

Ik denk het wel, al de tijd dat we samen werkten, maakten we toch nog geen ruzie. We vullen elkaar goed aan omdat we tegenpolen zijn. Stefan neemt het fotorealistische gedeelte voor zijn rekening, hij werkt altijd met een duidelijk plan en houdt zich meestal aan het ontwerp. Terwijl ik impulsiever werk en improviseer.”Je weet nooit waar hij uitkomt”zegt Stefan er tussendoor. Doordat we zo verschillend werken, dagen we elkaar uit. Soms overschilderen we ook dingen van elkaar, we vinden dat oké omdat we weten dat we zo tot een beter resultaat komen.

Weten jullie veel van vogels ?

Helemaal niet. We hebben gewoon meer met dieren en vinden het leuker dieren menselijke trekken te geven dan mensen te schilderen. We schilderen veel vogels maar ook andere dieren zoals een vos, een haas, een kat … We gebruiken foto’s van dieren die we voor de streetart- projecten voorzien van een raster, zodat we ze makkelijker uitvergroot kunnen tekenen.

Hoe hebben julie de kleuren gekozen voor dit ontwerp ?

Ons voorontwerp was met andere kleuren maar er werd gevraagd dat het knalde, de kleuren dan toch. We kozen pastelachtige achtergrondkleuren, die mooi contrasteren met de kleuren van de vogels. Voor de schoolmuur kozen we een achtergrondkleur die aansloot bij de luiken (tot die van kleur veranderden :-))

Wisten jullie dat ?

Er een giraf verstopt zit in de muurschildering van de school ?

Er op de dakkapel van de hoekwoning, rechts van de Leeuwenpoort, ooit een uil (beeld) stond ?

We herkennen de volgende vogels

Filmpje: Super A!

Fotos tijdens de werken

Filmpje: Straatbeeld!

Van grijs naar paradijs...

Met heel veel dank aan de kunstenaars Collin van der Sluijs en Super A, Stad Leuven, Kom op voor je wijk, Adbij van Park en alle enthousiaste vrijwilligers en buren die dit project samen mogelijk maakte!

Geplaatst door Straatbeeld op dinsdag 24 april 2018