De scheurkalender van de derde kleuterklas laat het ons weten: de blaadjesstapel wordt dunner. Elke dag trekt een kleuter er met plezier een blaadje van om het dan in zijn/haar schooltas te laten verdwijnen of het te laten eindigen in de papierbak (jaja, wij sorteren zoals het moet!). Nu de kalender uitdunt, weten we dat de laatste maand van het jaar aanbreekt. December … vooral de maand van veel feesten, cadeautjes en toch ook wel stilstaan bij …

Kamer te huur

We starten deze maand met een thema rond Sinterklaas. De juf verrijkt de klas dan elk jaar met prentenboeken, verkleedkleren, staf, stokpaard, figuren van Sint en Piet, sfeervolle liedjes (de Pepernotensamba werd een echte danshit!). En omdat we sinds dit jaar in de kleuterschool bewust voor de ervaringsgerichte aanpak kiezen, betrekken we er de kleuters ook zoveel mogelijk bij. We spreken met de klas af om één hoek volledig te veranderen in het thema. Vrij unaniem wordt er gekozen voor de huishoek of poppenhoek.

Maar … wat willen we er mee doen? We houden een vergadering in onze kring en komen zo tot 5 voorstellen die we daarna verder uitwerken:

  1. De slaapkamer van de Sint
  2. De keuken van Bakpiet
  3. De inpakkamer van Inpakpiet
  4. De slaapkamer van de Pieten
  5. De stal voor Slechtweervandaag (het paard)
  • De Sint slaapt alleen, denken we ;-). Dus hebben we voor zijn kamer een éénpersoonsbed nodig. Illi geeft aan dat ze thuis een opblaasmatras heeft voor 1 persoon.
  • Oskar heeft wel een wokpan die dienst kan doen voor Keukenpiet, anderen hebben een klopper of ovenwanten.
  • Eden heeft thuis dan weer inpakpapier van Star Wars, wat voor enthousiaste kreten zorgt.
  • Voor de slaapkamer van de Pieten hebben we wat meer plaats nodig. Oskar heeft thuis een tweepersoonsmatras en volgens hem kunnen daar wel zeker 4 kleine Pieten in! Probleem opgelost!
  • Voor de stal besluiten we beroep te doen op juf An. Zij heeft thuis in haar dieren-ark zeker wel wat hooi of stro liggen dat we mogen gebruiken.

Nu we alle ideeën hebben verzameld, is het tijd om te stemmen. Iedereen doet dit afzonderlijk op de gang. We stemmen aan de hand van kleine pictogrammen die in het grote boek van Sinterklaas worden gekleefd.

En dan tijd om de stemmen te tellen … Spannend! De meeste stemmen gaan naar… de inpakkamer van Inpakpiet!!

Tijd voor actie

’s Avonds geven we briefjes mee om de mama’s en papa’s te betrekken. De dag erna is onze kring bijna te klein: inpakpapier met allerlei prints, inpaklintjes met of zonder glitters, etiketten, zakjes en natuurlijk plakband! Blijkbaar waren niet enkel de kleine mensen enthousiast! Heel leuk.

We richten onze hoek in met een vakjeskast, voorzien de lades van doosjes, labels om zelf te knippen, stempels, een perforator en plakband. Nadien openen we onze kamer inclusief naambordje: ‘Kamer van Inpakpiet”.

Cadeaus met ademgaatje

De rollen rukken aan, de (fop)cadeautjes krijgen een goed uitgezocht vel papier om zich heen en plakband laat zich blijkbaar toch niet zo gewillig van de rol rukken. Enkele creatieve Pieten ontwerpen hun eigen prints en versieren naar hartenlust. Het spelplezier is groot en we leren veel bij. Zeker als we ontdekken dat we met de grote rol van Nelles ook een kleuter en later zelfs de juf kunnen inpakken (als we een ademgaatje voorzien). We nemen er meteen enkele juffen mee beet!

Ho-ho-home-made inpakpapier

Je voelt het al … onze inpakkamer zal niet enkel dienstdoen in het Sint-thema, want ook kerst leent zich tot cadeautjes en inpakpapier. Dan gaan we zelf ons eigen klas-made papier ontwerpen.

Of hoe wiskunde, taal, motoriek en creativiteit hun plek vonden in één hoek. We hebben nog heel wat op het programma staan voor de scheurkalender vervangen moet worden!

Juf Sarah