Een beetje geschiedenis…

Het feest van Halloween vindt zijn oorsprong bij de Kelten die zich zo’n 3000 jaar geleden in Europa vestigden. Hun feest van Samhain werd gevierd op de dag voor Allerheiligen (‘All Hallows Eve’), 31 oktober dus, en dat was tevens de laatste dag van het jaar volgens de Keltische kalender.

Het was oorspronkelijk een oogstfeest, maar de Kelten in Groot-Brittannië geloofden ook dat op 31 oktober de doden uit hun graf konden opstaan. De levende zielen konden hen afschrikken met allerlei dierenmaskers en huiden en weglokken door voedsel voor de deur te leggen.

De verspreiding van Halloween naar de Verenigde Staten en Canada gebeurde pas zo’n 150 jaar geleden, met de grote stroom van Ierse en Schotse immigranten.

De laatste jaren is Halloween ook bij ons steeds populairder geworden.

Halloween in Sint-Norbertus

De juffen van het derde, vierde, vijfde en zesde leerjaar besloten om het feest van Halloween een weekje te vervroegen en maakten er dus op woensdag 23 oktober een griezeldag van.

De kinderen van deze klassen mochten vooraf hun stem uitbrengen voor de vier griezelactiviteiten die op het programma stonden. 

De klasgroepen werden gemixt, de griezelkostuums werden aangetrokken en het spektakel kon beginnen!

Bij juf Liesbeth werden blubberige zombiebreinen aan het werk gezet in een aantal muzische denkactiviteiten. Het spetterde en knetterde dat het een lieve lust was daar in het derde leerjaar.

Bij juf Marijke stonden vampieren op uit hun kist en spatte het bloed in het rond tijdens verschillende dramaspelletjes. Een echte horrorfilm was er niets tegen!

Juf Ilse waande zich dokter Dood en toverde haar klas om in een lugubere röntgenkamer. De patiënten moesten wel zelf hun eigen X-ray foto’s maken.

In de klas van juf Fien waren de creepers gewapend met vlijmscherpe potloden. Ze toverden de gekste en engste droedels op papier.

Je leest het goed… deze Halloweenvoormiddag was niet voor bangeriken! Het is een wonder dat we hier allemaal heelhuids zijn uitgekomen!

Grrrrrrrrrrrrrrriezelige grrrrrrrrrrrrrrrrroetjes en dat het gauw weer Halloween mag zijn!