“Wat zit daar in? Mag ik er eens in kijken?” Boekentillen prikkelen de nieuwsgierigheid van kinderen en dat werkt aanstekelijk bij de mama’s en papa’s. Ook zij duiken snel even met hun neus in de boekentil om te kijken of er geen interessant boek inzit. Wil je kennismaken met deze fijne manier van boeken ruilen? Dat kan nu ook in de buurt van onze school.

Boekentillen prikkelen de nieuwsgierigheid van kinderen

Samen met de imposante muurschildering van de uil op de schoolmuur, verscheen er ook een boekentil aan de ingang van de school aan de Geldenaaksebaan. Hoe ontstond het idee voor een boekentil op onze school? We vroegen het aan juf Birgit (eerste leerjaar). “Enkele jaren geleden begonnen er in en rond Leuven boekentillen te verrijzen. Een leuk initiatief voor onze school dachten we. Na wat surfen op het internet kwam ik te weten dat je zo’n boekentil kon aanvragen via de stad Leuven. Deze worden gemaakt door leerlingen van het VTI (Vrij Technisch Instituut). Een mooi idee: leerlingen van een school die iets maken voor andere leerlingen.

Juf Liesbeth, de toenmalige MOS-juf, en ik deden de aanvraag en meer dan een jaar later werd er plots zonder aankondiging een boekentil op school geleverd. De plannen voor het schilderen van de schoolgevel kregen toen net vorm en daarom beslisten we om de boekentil nog niet op te hangen. De boekentil verdween even naar onze zolder.

We wilden de boekentil ook graag buiten de school hangen zodat kinderen en buurtbewoners ook buiten schooltijd boeken zouden kunnen uitlenen en niet op hun leeshonger zouden moeten blijven zitten. Toen de muurschildering bijna klaar was, haalden we de boekentil snel boven zodat die mee in het geheel van de muurschildering kon verwerkt worden. Het resultaat mag gezien worden!”

De boekentil in de school

Interesse voor boeken aanwakkeren

Hoewel je nu al kan snuisteren in de boekentil aan de school is de officiële opening gepland voor juni. “Op dat moment willen we kinderen tonen wat de bedoeling van de boekentil is. ‘Ik neem een boek en ik zet een boek van mezelf terug in de plaats.’ De (school)boekentil is er (voorlopig) enkel voor de kinderen want net hun leesvaardigheid en interesse voor boeken willen we aanwakkeren.

We zien dat het kastje nu al geregeld opengedaan wordt om te kijken naar de nieuwe aanwinsten! Voorlopig zitten er voornamelijk leesboekjes in, maar prentenboeken en weetjesboeken zullen in de toekomst ook een plaatsje krijgen. We hopen zowel kinderen als ouders enthousiast te krijgen voor lezen, maar we willen als MOS-school ook ons steentje bijdragen aan een tweede leven van gebruikte spullen”, vertelt juf Birgit.

Plezier van het lezen doorgeven

Wie de ingang van de school aan de Bronlaan gebruikt, merkte vast al op dat er ook daar een boekentil is geïnstalleerd. Dat was een initiatief van de buurt. Joke Van Noten, een van de mama’s bij ons op school en meter van de boekentil vertelt: “We vonden met een aantal buren dat dit wel een fijne plek kon zijn voor een boekentil: een rustig straatje, waar toch wel veel mensen passeren omwille van de school en de kribbe. We hebben een leuke mix van mensen in de straat en hoopten zo op veel variatie in het boekenaanbod. Bovendien beschikt de Bronlaan over een fijn pleintje met bankjes te lezen.  Een boek lees je meestal maar een keer en dan ligt dat thuis maar…. Het is veel fijner als je het plezier van het lezen gewoon kan doorgeven aan iemand anders!

Boekentil in de Bronlaan

De aanvraag verliep via Stad Leuven. Je kiest een meter en peter, of in ons geval 2 meters, en kijkt of er in de straat voldoende voorstanders zijn (handtekeningen verzamelen). Je moet in je aanvraag ook aanduiden waar je een goed plekje gevonden hebt voor de boekentil. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je een boekentil en een bon van bij de winkel Thierry, om verf en vernis te kopen, want je moet de boekentil zelf versieren en verzorgen. De mama van Jeanne, Inge Knops, en ik zijn de meters van de boekentil en wij zorgen dat de boekentil goed verzorgd wordt! Het aanbod in de boekentil is divers: kinderboeken, volwassen boeken, fictie, non-fictie, boeken in het Engels, kookboeken,… zeker de moeite om eens te gaan piepen”, aldus Joke.

Op de Geldenaaksebaan vlakbij de school, hangt nog een derde, zelfgemaakte boekentil. In Heverlee, Leuven en in de andere randgemeenten vind je inmiddels al tientallen boekentillen. De website www.leuven.be/boekentil biedt een mooi overzicht. Heb je zin gekregen om in jouw buurt een boekentil op te richten? Neem dan zeker eens een kijkje op deze website. Je vindt er alle info terug om een aanvraag in te dienen.